Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. 9 lutego 2020 roku wydano Tiny Core w wersji 11.0. Jest on minimalistyczną, niezależną dystrybucją Linuksa, która wywodzi się z innej, nierozwijanej już Damn Small Linux. Działa ona w trybie graficznym. Dokonano w nim kilku zmian.

2. Zakład Ubezpieczeń Społecznych podpisał z Linux Polska umowę dotyczącą dostarczenia zintegrowanego rozwiązania do wirtualizacji serwerów wraz z 3-letnią usługą wsparcia. Nowe rozwiązanie pozwoli ZUS na rozwój i optymalizację systemów informatycznych.

3. 5 lutego 2020 wydano Simplicity Linux 20.1. Jest on oparty na BusterDog, który bazuje na Debianie Buster. Jest w nim używany „elogind” zamiast „systemd”. Domyślnym rodzajem pulpitu jest Cinnamon. W najnowszej wersji został zainstalowany PulseAudio zamiast ALSA, która powodowała problemy z kilkoma nowoczesnymi aplikacjami.

4. Pod koniec stycznia 2020 roku wydano Kali Linux 2020.1. Jest on jedną z dystrybucji Linuksa typu specjalistycznego. Służy do przeprowadzania testów bezpieczeństwa i łamania zabezpieczeń. System zbudowano na dystrybucji Debian GNU/Linux i działa on na zasadzie modelu ciągłego (rolling release). W obecnej wersji systemu dokonano też wielu zmian w porównaniu z wersjami poprzednimi.

5. Dostępna jest już nowa wersja SparkyLinux 5.10 „Nibiru”. Pochodzi ona z linii stabilnej, która bazuje na Debianie 10 „Buster”.