Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Blisko 20 praktycznych sesji technicznych skupionych wokół 6 bloków tematycznych takich jak np. konteneryzacja, automatyzacja, data science, monitoring czy bezpieczeństwo IT czeka na uczestników konferencji Open Source Day 2018 odbywającej się 23 maja w Warszawie. Już od 11 lat wydarzenie jest platformą wymiany wiedzy dla specjalistów zainteresowanych otwartym oprogramowaniem i źródłem informacji o najnowszych i najważniejszych trendach dotyczących nowych technologii. Tegoroczna edycja, podobnie jak poprzednie, cieszy się dużym zainteresowanie publiczności. Jak dotąd udział w konferencji zgłosiło ponad 800 osób. Jak co roku będzie profesjonalnie i merytorycznie.

2. Po raz drugi firma OSEC zaprasza na bezpłatną nieKonferencję dla profesjonalistów IT. Tegoroczna edycja odbędzie się 5 czerwca w Warszawie. To inspirujące spotkanie dla pasjonatów, programistów, sysAdministratorów, ale także managerów czy nawet studentów.  Wśród tematów przewodnich będzie zarówno szeroko pojęty DevOps, czyli automatyzacja, konteneryzacja, programowanie zwrotne/wsteczne, jak i nowoczesne zarządzanie w IT, czyli Praxis, VeriSM, ITIL + TRIM. Obecne będą też inne „gorące” kwestie.

3. Już za dwa tygodnie Poznańska Impreza Wolnego Oprogramowania – zapraszamy!

W trakcie Imprezy, odbywającej się w sobotą 28 kwietnia na Politechnice Poznańskiej, będziecie mieli okazję posłuchać serii pasjonujących wystąpień w tematyce Wolnego Oprogramowania i Open Source.
    Jak co roku, w programie Imprezy będą zarówno prezentowane rozwiązania techniczne oparte na otwartoźródłowym oprogramowaniu, jak i pojawią się wystąpienia przybliżające korzyści z Wolności Oprogramowania.
  4. Już 23 maja w Warszawie odbędzie się kolejna, 11. edycja Open Source Day.
    To największa w Polsce i tej części Europy konferencja poświęcona otwartym technologiom, co roku gromadząca blisko 1000 uczestników. Program tegorocznej edycji będzie składał się przede wszystkim z praktycznych sesji, poświęconych najważniejszym kierunkom rozwoju branży IT. Trwa rejestracja na konferencję. Udział w wydarzeniu dla pierwszych 600 osób będzie bezpłatny.

5. Marcowy Linux Magazine jest poświęcony kompilatorom.

W numerze znajdziemy przegląd kompilatorów i środowisk programistycznych. Porównanie GCC, Clanga i MSVC pod kątem obsługi najnowszych standardów C++. Omówienie wzorowanego na Rebolu języka programowania Red i kompilacji krzyżowej w najnowszych wersjach Go.