Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Jakie funkcjonalności oferują najnowsze rozwiązania bazujące na otwartym oprogramowaniu? Jak można je wykorzystać np. w dbaniu o bezpieczeństwo infrastruktury IT przedsiębiorstwa? W jaki sposób open source pomaga w rozwijaniu technologii sztucznej inteligencji? Z jakimi wyzwaniami najczęściej spotykają się osoby pracujące z otwartymi rozwiązaniami i jak im sprostać? Tego będzie można dowiedzieć się podczas 12. edycji konferencji Open Source Day, która odbędzie się już 14 maja w Warszawie. Jak co roku będzie merytorycznie, ciekawie i praktycznie, co gwarantuje organizator wydarzenia – Linux Polska.

Na uczestników czeka 9 sesji technicznych, poświęconych najważniejszym kierunkom rozwoju branży IT, które zostały podzielone na 3 bloki tematyczne.

2. Konferencja Open source w biznesie to bezpłatne wydarzenie poruszające tematykę rozwiązań otwartych i ich praktycznego zastosowania w przedsiębiorstwie. Wydarzenie ma na celu zrzeszenie zawodowych specjalistów i entuzjastów otwartego oprogramowania. Konferencja odbędzie się 18 czerwca o godz. 9:00 w Hotelu Coirtyard by Marriott Warsaw Airport w Warszawie.

3. 14 maja w Warszawie odbędzie się kolejna, 12. edycja Open Source Day. To największa w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej konferencja poświęcona otwartym rozwiązaniom. Co roku gromadzi blisko 1000 uczestników obecnych na prelekcjach i niemałą grupę śledzącą wydarzenie w transmisji online. Program tegorocznej edycji obejmie 3 ścieżki tematyczne, na które składać się będzie 9 sesji technicznych, poświęconych najważniejszym kierunkom rozwoju branży IT. 6 marca ruszyła rejestracja na konferencję.

11 edycji, blisko 20 tys. uczestników obecnych zarówno na wydarzeniach, jak i śledzących je podczas transmisji online, 210 sekcji technicznych. Tak można podsumować w liczbach ponad dziesięcioletnią historię Open Source Day, konferencji, która co roku przyciąga miłośników otwartych rozwiązań i wszystkich tych, którzy chcą być na bieżąco z nowinkami ze świata nowych technologii. Już niedługo będzie pisany jej kolejny rozdział.

4. W dniu wczorajszym (tj. 28.10.2018), firmy IBM i Red Hat poinformowały o największej w historii Linuksa i Open Source transakcji - zakupu firmy Red Hat przez IBM. Na mocy podpisanej umowy IBM wykupi wszystkie akcje Red Hat po 190 USD za akcję, co łącznie zamyka transakcję w kwocie około 34 miliardów USD.

5. Już we wrześniu, po raz piąty będziemy gościć największe firmy, które będą aktywnie poszukiwać nowych pracowników. Daj się odkryć i odwiedź strefę Kariery IT na Narodowym.

Poprzednie edycje wydarzenia okazały się strzałem w dziesiątkę, dlatego nie spoczywamy na laurach i działamy dalej! :)