Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. 14 maja w Warszawie odbędzie się kolejna, 12. edycja Open Source Day. To największa w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej konferencja poświęcona otwartym rozwiązaniom. Co roku gromadzi blisko 1000 uczestników obecnych na prelekcjach i niemałą grupę śledzącą wydarzenie w transmisji online. Program tegorocznej edycji obejmie 3 ścieżki tematyczne, na które składać się będzie 9 sesji technicznych, poświęconych najważniejszym kierunkom rozwoju branży IT. 6 marca ruszyła rejestracja na konferencję.

11 edycji, blisko 20 tys. uczestników obecnych zarówno na wydarzeniach, jak i śledzących je podczas transmisji online, 210 sekcji technicznych. Tak można podsumować w liczbach ponad dziesięcioletnią historię Open Source Day, konferencji, która co roku przyciąga miłośników otwartych rozwiązań i wszystkich tych, którzy chcą być na bieżąco z nowinkami ze świata nowych technologii. Już niedługo będzie pisany jej kolejny rozdział.

2. W dniu wczorajszym (tj. 28.10.2018), firmy IBM i Red Hat poinformowały o największej w historii Linuksa i Open Source transakcji - zakupu firmy Red Hat przez IBM. Na mocy podpisanej umowy IBM wykupi wszystkie akcje Red Hat po 190 USD za akcję, co łącznie zamyka transakcję w kwocie około 34 miliardów USD.

3. Już we wrześniu, po raz piąty będziemy gościć największe firmy, które będą aktywnie poszukiwać nowych pracowników. Daj się odkryć i odwiedź strefę Kariery IT na Narodowym.

Poprzednie edycje wydarzenia okazały się strzałem w dziesiątkę, dlatego nie spoczywamy na laurach i działamy dalej! :)

4. NORYMBERGA, Niemcy - 2 lipca 2018 r. - Firma SUSE ogłosiła plany współpracy z partnerem inwestycyjnym EQT, aby kontynuować już jako niezależny biznes dynamiczny rozwój firmy, realizację obranej strategii i ekspansję produktów. Zakończenie przejęcia SUSE od firmy Micro Focus przez EQT wymaga jeszcze zgody udziałowców firmy Micro Focus oraz zatwierdzenia przez odpowiednie organy regulacyjne. Oczekuje się, że przejęcie nastąpi na początku 2019 r.

5. Kilka dni po corocznej nieKonferencji OSEC Forum, analizujemy i podsumowujemy trendy w IT. Największy gracz w IT dołączył do Społeczności Open Source, a miliony deweloperów wspólnie budują lepszą, bezpieczniejszą przyszłość. Tak, w kilku słowach, można opisać przesłanie wykładów i dyskusji podczas Forum 2018.