Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Już we wrześniu, po raz piąty będziemy gościć największe firmy, które będą aktywnie poszukiwać nowych pracowników. Daj się odkryć i odwiedź strefę Kariery IT na Narodowym.

Poprzednie edycje wydarzenia okazały się strzałem w dziesiątkę, dlatego nie spoczywamy na laurach i działamy dalej! :)

2. NORYMBERGA, Niemcy - 2 lipca 2018 r. - Firma SUSE ogłosiła plany współpracy z partnerem inwestycyjnym EQT, aby kontynuować już jako niezależny biznes dynamiczny rozwój firmy, realizację obranej strategii i ekspansję produktów. Zakończenie przejęcia SUSE od firmy Micro Focus przez EQT wymaga jeszcze zgody udziałowców firmy Micro Focus oraz zatwierdzenia przez odpowiednie organy regulacyjne. Oczekuje się, że przejęcie nastąpi na początku 2019 r.

3. Kilka dni po corocznej nieKonferencji OSEC Forum, analizujemy i podsumowujemy trendy w IT. Największy gracz w IT dołączył do Społeczności Open Source, a miliony deweloperów wspólnie budują lepszą, bezpieczniejszą przyszłość. Tak, w kilku słowach, można opisać przesłanie wykładów i dyskusji podczas Forum 2018.

4. Łącznie ponad 30 godzin sesji technicznych, 800 uczestników bezpośrednio w salach konferencyjnych, ponad 3000 widzów online. To wynik konferencji Open Source Day 2018, która odbyła się 23 maja w Warszawie. Wydarzenie jak co roku przyciągnęło pasjonatów otwartego oprogramowania, którzy praktycznie wykorzystują te rozwiązania w codziennej pracy.

5. OSEC Forum to coroczne spotkanie ekspertów IT z pasjonatami, profesjonalistami, menadżerami i administratorami. Edycja 2018 odbędzie się już 5 czerwca w Warszawie. Szczegółowa agenda oraz sylwetki prelegentów dostępne na www.osecforum.pl

W tym roku wydarzenie jest tym bardziej wyjątkowe, gdyż po blisko dwudziestu latach zajadłej wojny między producentami oprogramowania, a ruchem Wolnego i Otwartego Oprogramowania, dochodzi do sytuacji niebywałej. Microsoft, dotychczas największy wróg środowisk OpenSource został sponsorem OSEC Forum 2018. Razem z przedstawicielami konkurencyjnych firm, jak Red Hat (lider rozwiązań OpenSource) opowiadać będą, jak można budować rozwiązania IT korzystając ze swoich narzędzi i jak dobrze pracują one z narzędziami partnera.