Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. 14 maja 2020 roku, po pięciu latach została wydana najnowsza wersja systemu Finnix 120 „Oneida”. Jest to mała dystrybucja Linuksa dla administratorów systemów. Działa w trybie tekstowym. Finnix zawiera zestawy narzędzi partycjonujących dyski, monitorujących ruch sieciowy, naprawiających rekord rozruchowy i służących do instalacji innych systemów operacyjnych.

2. Wiedza i doświadczenie firmy Elektrobit w branży motoryzacyjnej oraz SUSE w odniesieniu do infrastruktury IT pozwoli na stworzenie nowej generacji systemu operacyjnego opartego na systemie Linux dla przyszłych, inteligentnych pojazdów.

Mobilność i znane nam obecnie sposoby przemieszczania się przy użyciu samochodów zmieniają się raz na zawsze. Na drogach pojawiają się pierwsze pojazdy autonomiczne, zelektryfikowane, stale połączone przez sieć z różnymi usługami i innymi urządzeniami. Wraz ze wzrostem tempa wprowadzania innowacji w całym przemyśle motoryzacyjnym pojazdy nie składają się już tylko z podwozia, karoserii czy silnika, ale stanowią jednocześnie platformę sterowaną oprogramowaniem. Ta zasadnicza zmiana polega na odejściu od pojazdów, których właściwości są zdominowane przez sprzęt, na rzecz pojazdów o cechach definiowanych przez oprogramowanie. Wszystko to wymusza na producentach samochodów konieczność przemyślenia od nowa oczekiwań ich klientów oraz tego, jakich doświadczeń oczekują od oni pojazdów, by zyskały miano najlepiej sprzedających się na rynku.

3. 10 maja 2020 roku wydano nową wersję EndeavourOS 2020 o nazwie „The May”. Jest on dystrybucją Linuksa opartą na Arch Linuksie.

4. 5 maja 2020 roku wydano najnowszą wersję systemu OpenIndiana 2020.04 „Hipster”. Jest on jednym z „unixowych” systemów operacyjnych i należy do oprogramowania otwartoźródłowego. Powstał na bazie OpenSolaris – systemu obecnie już nierozwijanego. OpenIndiana należy do Illumos Foundation, która jest również autorem systemu operacyjnego Illumos.

5. 4 maja 2020 roku wydano TurnKey Linux 16.0. Jest to najnowsza wersja otwarto-źródłowego projektu, który oferuje szeroki zestaw pre-konfigurowanych obrazów aplikacji serwerowych przeznaczonych do różnorodnych celów. Dystrybucji tej można używać z obrazów wirtualnych maszyn lub iso do samodzielnej instalacji.