Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. 16 października 2020 roku wydano nową wersję antiX 19.3 zwaną „Manolis Glezos”. Dystrubucja ta została zbudowana na systemie Debian i może być używana nie tylko przez nowe komputery. Jest lekki i szybki, przez co można go uruchomić nawet na starszych komputerach. Minimalne wymagania to: procesor PII, 128MB pamięci RAM oraz partycja wymiany SWAP o rozmiarach 128 MB. Potrzebne jest także 2,2 GB miejsca na instalację na dysku twardym.

2. 7 października 2020 wydano nową wersję Garudy 201007 nazywaną „Golden Eagle”. Jest ona ciągłą dystrybucją Linuksa opartą na Arch’u. Dostarczono ją z instalatorem graficznym o nazwie „Calamares” i narzędziami graficznymi służącymi do zarządzania systemem.

3. 20 września 2020 roku wydano nową wersję EndeavourOS 2020.09.20. Jest on wydawaną w wersji ciągłej (rolling) dystrybucją Linuksa opartą na systemie Arch Linux. Ma on zastąpić Antergos. Zapewnia on łatwą konfigurację ze wstępnie skonfigurowanym środowiskiem pulpitu bazowanym na Arch’u.

4. 19 września 2020 roku wydano najnowszą wersję 4MLinux 34.0. Jest on dystrybucją Linuksa używającą ultra lekkiego pulpitu JWM, zestawu aplikacji i skryptów instalujących dodatkowe rozszerzenia.

5. 11 września 2020 roku wydano Deepin 20. Jest dystrybucją Linuksa, która ma dostarczyć elegancki i przyjazny dla użytkownika system. Wyposażono go w oryginalne środowisko graficzne o nazwie „Deepin Desktop Environment” (DDE), które używa technologii HTML5. Wyposażony jest także we własne aplikacje.