Open Source Matters

Open Source Matters (OSM) jest organizacją non-profit, z siedzibą w Stanach Zjednoczonych. Organizacja ta została stworzona, aby finansować i reprezentować (zgodnie z prawem) projekt Joomla!.

OSM został zaprojektowany tak, aby być projektem elastycznym i zmieniającym się wraz z potrzebami projektu Joomla!, jednocześnie przyczyniając się do jego wsparcia i rozwoju w każdym czasie.

Struktura

Funkcjonariusze zarządu OSM pełnią również funkcje Członków Zarządu (przewodniczący, skarbnik i sekretarz). Komisja Rady OSM zarządza i odpowiada za poszczególne aspekty przeprowadzanych operacji.

Rola OSM

OSM pełni następujące funkcje:

• Zarządza finansami w projekcie Joomla!
  • Zarządza kwestiami prawnymi związanymi z projektem Joomla!
  • Podpisuje i zawiera umowy z organizacjami partnerskimi reprezentując projekt Joomla!
  • Posiada i zarządza aktywami projektu Joomla! (domeny, znaki towarowe, prawa autorskie)
  • Prowadzi dochodzenia względem naruszenia licencji, praw autorskich i znaków towarowych

OSM pełni następujące obowiązki:

• Przestrzegać norm prawnych
  • Przeprowadzać doroczne spotkanie
  • Prowadzić dokładny rejestr dokumentów, w tym protokołów z posiedzeń zarządu
  • Przygotowywać sprawozdania finansowe
  • Udostępniać informacje o działalności i finansach OSM, dostępnych w ramach przepisów prawa Stanów Zjednoczonych
  • Samoocena jest nieformalnym procesem, który OSM kontynuuje w celu zaspokojenia pilnych potrzeb wynikających z projektu Joomla!

Firma Open Source Matters jest Sponsorem Premium JoomlaDay Polska 2017.
Dziękujemy Firmie Open Source Matters za sponsorowanie 6 konferencji JoomlaDay Polska 2017.
Zapraszamy do odwiedzenia strony naszego Sponsora: www.opensourcematters.org

Sponsoring. Częste pytania

• Co to jest sponsoring? +

Sponsoring jest świadczeniem wzajemnym. Sponsor przekazuje środki na finansowanie konkretnych przedsięwzięć, projektów lub programów Fundacji, a Fundacja – jako sponsorowany promuje Sponsorowanego podczas realizacji projektu lub programu w formach określonych umową, np. umieszczeniem banerów, logo podczas imprez, w witrynach PCJ, w materiałach drukowanych.
  • Czy wydatki na sponsoring można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? +

Tak. Wydatki firmy na sponsoring można zaliczyć w poczet kosztów uzyskania przychodów zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U. z 2000 r. nr 54, poz. 654 z późn. zmianami), jeśli są to racjonalnie i gospodarczo uzasadnione wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów. W przypadku gdy wydatki poniesione w związku ze sponsoringiem mają na celu zwiększenie rozpoznawalności firmy i jej znaku (logo) albo zachęcenie potencjalnych klientów do nabywania produktów lub usług.
  • Czy wydatki na sponsoring można odliczać od podatku? +

Nie. Wydatków na sponsoring nie można odliczać od podatku. Można natomiast zakwalifikować wydatki na sponsoring w poczet kosztów uzyskania przychodów.
  • Czy konieczne jest zawarcie pisemnej umowy sponsoringu? +

Nie. Nie istnieje przepis, który nakładałby obowiązek zawierania umów sponsorskich pisemnie. Umowa sponsoringu jest umową cywilną nienazwaną, czyli nie regulują jej wprost przepisy prawa cywilnego. Strony mogą dowolnie ustalić treść umowy w ramach obowiązującego prawa. Umowa dla swej ważności nie musi być zawarta na piśmie, ale forma pisemna pozwala uniknąć ewentualnych sporów, co do tego, na co strony się zgodziły i do czego się zobowiązały.