Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Warszawa, 20 września 2016 r. - Firma SUSE poinformowała o bezpłatnym udostępnieniu systemu SUSE Linux Enterprise Server for SAP® Applications w ramach nowego rozwiązania SAP HANA, express edition. Jest to uproszczona wersja platformy SAP HANA, która dzięki połączeniu z najpopularniejszą platformą linuksową do uruchamiania aplikacji SAP pozwala użytkownikom systemów Microsoft Windows i Mac OS X na łatwe i wygodne projektowanie nowych aplikacji na platformę SAP HANA.

2. Jesień Linuksowa 2016 to już czternaste z rzędu spotkanie miłośników Wolnego Oprogramowania i GNU/Linuksa. Wyjątkowa atmosfera, ciekawi prelegenci i uczestnicy, tematy na czasie oraz możliwość wygrania nagród w konkursach to niewątpliwe atuty tego wydarzenia. W programie znajdują się zarówno oficjalne prelekcje, półoficjalne dyskusje panelowe, a także towarzyskie spotkania i elementy rozrywkowe (planszówki, retrogry).

W tym roku po paroletniej przerwie organizatorzy obiecali powrót gości zagranicznych i wygląda na to, że obietnicy starają się dotrzymać. Pierwszym takim gościem jest Dmitriy Kostiuk, jeden z organizatorów Linux Vacation Eastern Europe (wydarzenie odbywa się od 2005 roku) i wielu innych eventów poświęconych FLOSS we wschodniej Europie. Przygotował on na Jesień bardzo ciekawą prelekcję na temat rozwoju interfejsów graficznych w Linuksie.

3. Artykuły wiodące wrześniowego wydania „Linux Magazine” poświęcone systemom plików opisują rewolucyjny profesjonalizm ZFS, przyszłościowy Btrfs oraz dzieje klasycznego Ext.

Dołączone DVD zawiera bijącą rekordy popularności wśród użytkowników dystrybucję Linux Mint 18 w wersji 32-bitowej z pulpitem Mate.

4. Firma SUSE Polska poinformowała o rozszerzeniu kanału dystrybucyjnego o firmę B2B Sp. z o.o. Jest to odpowiedź na rosnące od lat w tempie dwucyfrowym zapotrzebowanie w Polsce na oprogramowanie SUSE oraz konsekwentne poszerzanie oferty produktowej. Kontrakt dystrybucyjny z B2B obejmuje całe spektrum rozwiązań SUSE oraz Micro Focus, obecnego właściciela marki SUSE.

5. Finał ogólnopolskich Potyczek Młodych Adminów 2016 odbył się w sobotę 4 czerwca 2016 r. w Warszawie.  Po etapie szkolnym i międzyszkolnych do ostatniego etapu konkursu zakwalifikowało się 15-cie dwuosobowych zespołów z Polski i jeden zespół z Pragi czeskiej.

Przez 2,5 godziny zespoły te rozwiązywały trudne, praktyczne zadania w pracowniach komputerowych Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych nr 1 w Warszawie. Trzydziestu dwóch młodych kandydatów na adminów systemów linuksowych zawzięcie walczyło do ostatniej minuty. Na podium stanęły trzy zwycięskie zespoły: Daniel Pławiak i Tomasz Warszawin z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych nr 1 w Warszawie (I miejsce), Piotr Kwiatek i Hubert Mandał z Zespołu Szkół nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Mińsku Mazowieckim (II miejsce) oraz Adam Żmuda i Bartłomiej Szewczyk z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych nr 1 w Warszawie (III miejsce).

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2016

Sponsor Premium JoomlaDay Polska 2016