Linux.pl - Informacje ze świata Linuksa

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Linux Polska pierwszym w regionie CEE partnerem Docker Inc.

Firma Linux Polska, jeden z liderów otwartych technologii na rynku polskim, została pierwszym w regionie Europy Centralnej i Wschodniej partnerem Docker Inc.

Docker to otwarta platforma, która pozwala na stworzenie środowiska dla aplikacji ze wstępnie skonfigurowanych komponentów i dostarczenie jej jako gotowego rozwiązania, dzięki umieszczeniu programu oraz biblioteki danych w przenośnym kontenerze, który można uruchomić na każdym serwerze z systemem linux.

2. Lutowe wydanie Linux Magazine z Knoppiksem 7.6.0

Wiodący artykuł lutowego wydania „Linux Magazine” poświęcony jest skryptom powłoki, które pozwalają nam tworzyć własne procedury monitorujące; na DVD znajduje się dystrybucja live Knoppix 7.6.0.

3. Kali Linux 2016.1

Po pięciu miesiącach testów ukazało się nowe, oznaczone numerem 2016.1 wydanie Kali Linux - popularnej dystrybucji przeznaczonej do testów bezpieczeństwa. Jest to pierwsza wersja ciągłego planu wydawniczego, opartego na Debianie Testing, które zapowiedziane było przy okazji wydania numer 2.0 (sana). Oznacza to zerwanie ze standardowymi wydaniami opartymi na kolejnych wersjach Debiana, w zamian za to prowadzone będzie jedno główne repozytorium na bieżąco uatualniane na podstawie zmian w Debianie Testing.

4. Linux Days 2016 już 17 marca w Warszawie

Warszawa, 1 lutego 2016 r. - Już 17 marca br. odbędzie się w Warszawie doroczna konferencja SUSE poświęcona rozwiązaniom open source wykorzystywanym w biznesie, będąca kontynuacją organizowanych od sześciu lat spotkań Linux Days. Polska edycja jest integralną częścią spotkań SUSE Expert Days organizowanych w 60-ciu miastach na świecie. Są to jednodniowe, bezpłatne konferencje wypełnione demonstracjami oraz dyskusjami na tematy techniczne. Osoby zajmujące się na co dzień informatyką mogą na nich zdobyć wiedzę i informacje niezbędne do nadążenia za nieustannie ewoluującymi potrzebami serwerowni i centrów przetwarzania danych.

5. Styczniowe wydanie Linux Magazine z Mintem 17.3

Wiodące artykuły styczniowego wydania „Linux Magazine” dotyczą przyszłości www: HTTP/2 i testowania obciążeń serwerów przy użyciu Apache JMetera; na DVD znajduje się Linux Mint 17.3 Rosa o długim okresie wsparcia technicznego.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2014

Srebrny Sponsor JoomlaDay Polska 2014