Linux.pl - WIADOMOŚCI

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń... - WIADOMOŚCI
  1. Styczniowe wydanie Linux Magazine z openSUSE 13.2
    Wiodące artykuły styczniowego wydania Linux Magazine poświęcone są aplikacjom webowym: przyszłości JavaScriptu, automatycznemu przetwarzaniu danych pobranych z internetu przy użyciu Portii oraz tworzeniu aplikacji za pomocą Flaska – mikroplatformy webowej w Pythonie. DVD zawiera openSUSE 13.2.
  2. SUSE pozwala zmniejszyć wydatki na serwery o 80 procent
    Warszawa, 9 grudnia 2014 r. - Firma analityczna Forrester Consulting wzięła pod lupę oszczędności wynikające z migracji z serwerów uniksowych na platformę Linux i serwery x86. Wyniki opublikowano w raporcie "Total Economic Impact" przygotowanym na zamówienie dostawcy oprogramowania Linux, firmy SUSE. Liczby w raporcie mówią same za siebie: dokonując migracji z różnorodnych systemów uniksowych na serwery x86 z systemem operacyjnym SUSE Linux Enterprise każdy z czterech klientów korporacyjnych omawianych w raporcie osiągnął przy zakupie serwera oszczędności rzędu średnio 80 procent. Dane do raportu zebrano na podstawie rozmów z klientami SUSE o łącznych przychodach przekraczających 23,4 mln USD, kosztach niemal 15 mln USD i wartości netto ponad 8,4 mln USD.
  3. Projekt OpenPKW - społecznościowy system do obsługi głosowania dla PKW
    W odpowiedzi na ostatnie problemy systemu informatycznego Państwowej Komisji Wyborczej powstaje pierwszy, otwarty, społecznościowy system do obsługi głosowania dla PKW - OpenPKW. OpenPKW powołała grupa społeczników, którzy postanowili stworzyć w pełni działający system do obsługi głosowania w ramach prawnych Rzeczpospolitej Polskiej. Projekt zakłada opracowanie, stworzenie i udostępnienie projektu na licencjach otwartych.
  4. Grudniowe wydanie "Linux Magazine" z czteropakiem Ubuntu 14.10
    Artykuły wiodące grudniowego wydania Linux Magazine poświęcone są nowoczesnym chmurom: konfigurowaniu kontenerów Dockera w chmurze OwnCloud oraz wchodzącej gwieździe chmurowych systemów operacyjnych - CoreOS. DVD zawiera cztery odmiany Ubuntu 14.10 z pulpitami Unity, Gnome, Mate i KDE.
  5. Listopadowe wydanie Linux Magazine z Ubuntu 14.10
    Wiodące artykuły listopadowego wydania Linux Magazine poświęcone są narzędziom do wykrywania włamań: nowemu wydaniu Snorta oraz Suricacie. DVD zawiera najnowsze Ubuntu 14.10.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2014

Srebrny Sponsor JoomlaDay Polska 2014