Linux.pl - Informacje ze świata Linuksa

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. BcacheFS - system plików dla dysków SSD

Kent Overstreet - były programista Google, stworzył system plików, który w założeniach ma być wydajny i niezawodny jak ext4 i xfs oraz funkcjonalny jak btrfs i zfs.

Jak wiadomo szeroko stosowane dyski SATA są pojemne i tanie, ale niezbyt szybkie, z kolei szybkie dyski SSD relatywnie drogie w stosunku do ich pojemności. Wskazane by było aby połączyć w sposób transparentny korzyści obu technologii w jedno sensowne rozwiązanie.

2. Plasma 5.4 - nowe wydanie pulpitu KDE

25 sierpnia 2015 ukazała się nowa wersja Plasmy z serii 5. Wydanie to przynosi garść ciekawych zmian kosmetycznych oraz usprawnień takich jak obsługa wysokich DPI, autokompletację w KRunner czy też nowe ikony Breeze, które mają ujednolicić stronę wizualną KDE. Można również spojrzeć nieco w przyszłość i zapoznać się z przedsmakiem działania sesji Waylanda.

3. 24 lata temu Linus Torvalds poinformował świat o Linuksie

W zasadzie jeszcze nie o Linuksie, bo takiej nazwy jeszcze nie było, ale było już wstępnie działające jądro systemu. Co więcej sam Linus nazwał swoje dzieło jako Freax, jednakże nazwa nie spodobała się niejakiemu Ari Lemmke, więc gdy udostępnił Torvaldsowi na serwerze ftp.funet.fi katalog dla źródeł systemu, nazwał go właśnie Linux.

4. RaspBSD: FreeBSD dla Raspberry Pi

Właściciele Raspberry Pi, którzy sympatyzują z FreeBSD ucieszą się i mogą już szykować narzędzia do formatowania swoich kart SD: ukazał się właśnie nowy port FreeBSD dla urządzeń Raspberry Pi.  RaspBSD, bo taką nosi nazwę - pracuje jak na razie na modelach B oraz B+, a wkrótce mają się pojawić wersje dla kolejnych: BeagleBone Black i Banana Pi.

5. Software Freedom Day 2015 w Krakowie

Dzień Wolnego Oprogramowania (Software Freedom Day) jest ogólnoświatowym świętem wolnego i otwartego oprogramowania (FOSS). Celem tej uroczystości jest edukacja opinii publicznej o wysokiej jakości i korzyściach płynących z korzystania z FOSS w edukacji, administracji publicznej, w domu i biznesie - w skrócie wszędzie!

Impreza rozpocznie się o godzinie 18:00, 19 września 2015 roku w siedzibie firmy PrintBox, na ul. Rynek Główny 17 w Krakowie.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2014

Srebrny Sponsor JoomlaDay Polska 2014