Linux.pl - WIADOMOŚCI

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń... - WIADOMOŚCI
  1. Marcowe wydanie Linux Magazine z Linux Mint 17.1 KDE
    Wiodące artykuły marcowego wydania Linux Magazine zawierają porównanie możliwości, łatwości użytkowania i funkcji dziewięciu linuksowych edytorów wideo: Cinelerry, Flowblade'a, Kdenlive'a, Kino, Lightworksa, LiVES-a, OpenShota, Pitivi i Shotcuta. Na DVD znajduje się Linux Mint 17.1 KDE.
  2. Spotkania Linux & Security Days 2015 w Polsce
    Tematem wiodącym sześciu spotkań w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu, Katowicach i Krakowie jest zapewnienie bezpieczeństwa i niezawodności działania całego środowiska IT - "od serwera do usera" SUSE, NetIQ i Novell zapraszają na konferencje "Linux & Security Days 2015". Spotkania zaplanowano w dniach 17-26 marca w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu, Katowicach i Krakowie. Odbędą się na nich pokazy nowej wersji serwerów SUSE Linux Enterprise 12 i systemów klastrowych, stosowania wirtualizacji do backupu i disaster recovery, narzędzi do kontroli konfiguracji urządzeń użytkowników i mobilnego dostępu do danych, systemów monitorowania bezpieczeństwa, w tym dostępu do aplikacji i plików.
  3. AllSys 3.3.6 [projekty]
    Wersja 3.3.6 programu jest pierwszą wersją z raportem terminów zapłaty dokumentów. System wydruków JasperReports zaktualizowano do wersji 6.0.0, dołączono bibliotekę z fontami oraz zaktualizowano pozostałe. Poprawiono obsługę faktur magazynowych wprowadzając okna powiększenia tabeli pozycji i uwag do faktury oraz wyliczenie od wartości brutto faktur oraz PZ i WZ, PZ i WZ można drukować bez wartości. W tej wersji poprawiono także dziewięć błędów uznanych za krytyczne . Aktualizacja z poprzednich wersji do wersji 3.3.6 spowoduje pobranie wszystkich najnowszych bibliotek programu. Szczegóły znajdują się w menu Aktualizacje
  4. Styczniowe wydanie Linux Magazine z openSUSE 13.2
    Wiodące artykuły styczniowego wydania Linux Magazine poświęcone są aplikacjom webowym: przyszłości JavaScriptu, automatycznemu przetwarzaniu danych pobranych z internetu przy użyciu Portii oraz tworzeniu aplikacji za pomocą Flaska – mikroplatformy webowej w Pythonie. DVD zawiera openSUSE 13.2.
  5. SUSE pozwala zmniejszyć wydatki na serwery o 80 procent
    Warszawa, 9 grudnia 2014 r. - Firma analityczna Forrester Consulting wzięła pod lupę oszczędności wynikające z migracji z serwerów uniksowych na platformę Linux i serwery x86. Wyniki opublikowano w raporcie "Total Economic Impact" przygotowanym na zamówienie dostawcy oprogramowania Linux, firmy SUSE. Liczby w raporcie mówią same za siebie: dokonując migracji z różnorodnych systemów uniksowych na serwery x86 z systemem operacyjnym SUSE Linux Enterprise każdy z czterech klientów korporacyjnych omawianych w raporcie osiągnął przy zakupie serwera oszczędności rzędu średnio 80 procent. Dane do raportu zebrano na podstawie rozmów z klientami SUSE o łącznych przychodach przekraczających 23,4 mln USD, kosztach niemal 15 mln USD i wartości netto ponad 8,4 mln USD.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2014

Srebrny Sponsor JoomlaDay Polska 2014