Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Zgodnie z półrocznym cyklem wydawniczym ukazało się nowe wydanie Ubuntu - oznaczone numerem 17.04, o nazwie kodowej Zesty Zapus (w wolnym tłumaczeniu Skoczna Skoczomyszka). Jest to wersja o krótkim wsparciu technicznym, które trwa jedynie 9 miesięcy. Od strony wizualnej wiele zmian nie zobaczymy, nieco więcej znajdziemy w warstwie systemowej.

2. Otwarte oprogramowanie – czyli takie, które bazuje na dostępnym powszechnie kodzie – to dziś nie tylko rozwiązania konsumenckie, ale także podstawa działania wielu gałęzi biznesu. Jak wynika z danych Black Duck, wykorzystuje je 78 proc. przedsiębiorstw. Co więcej, aż 2/3 ankietowanych przyznało, że przy wyborze rozwiązań IT, traktuje priorytetowo te oparte o open source. Według uczestników ostatniej edycji badania Annual Future of Open Source Survey do głównych zalet otwartego oprogramowania należą wysoka jakość i elastyczność.

3. Firmy Huawei i SUSE poinformowały, że oprogramowanie SUSE Linux Enterprise Server jest preferowanym systemem operacyjnym dla serwerów KunLun z technologią RAS 2.0 produkowanych przez Huawei. System ten, oparty na wersji oprogramowania SUSE Linux Enterprise Server 12 Service Pack 2, obsługuje funkcje RAS 2.0 (skrót od Reliability, Availability, Serviceability  - niezawodność, dostępność i łatwość serwisowania), w jakie został wyposażony serwer KunLun firmy Huawei.

4. Blisko 1000 uczestników i kilka tysięcy widzów relacji online – to frekwencja jaką cieszy się dorocznie Open Source Day. To największe w Europie wydarzenie poświęcone otwartemu oprogramowaniu na stałe wpisało się w kalendarz najważniejszych wydarzeń technologicznych w kraju. 10., jubileuszowa edycja wydarzenia odbędzie się już 17 maja w hotelu Marriott w Warszawie. Udział jest bezpłatny, jednak liczba miejsc ograniczona. Osoby zainteresowane spotkaniempowinny więc pomyśleć o wcześniejszej rezerwacji.

5. Rozpoczynamy przygotowania do XII edycji Poznańskiej Imprezy Wolnego Oprogramowania, która odbędzie się 27 maja 2017 r. w Centrum Wykładowo-Konferencyjnym Politechniki Poznańskiej.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2016

Sponsor Premium JoomlaDay Polska 2016