Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Artykuły tematu numeru październikowego wydania „Linux Magazine” przedstawiają narzędzia dozarządzania poborem energiioraznarzędzia dosprawdzania danych ACPI dotyczących baterii.

Na dołączonym DVD znajduje się Arch Linux z najnowszymi wersjami oprogramowania.

2. Jesień to okres roku który ma szczególne miejsce w kalendarzu sympatyków Linuksa i otwartego oprogramowania, a to za sprawą odbywającej się już od 14 lat Jesieni Linuksowej. Tegoroczne piętnaste spotkanie zbiega się z początkiem kalendarzowej jesieni i odbędzie się w weekend 22-24 września 2017 w Ustroniu w ośrodku wypoczynkowym Muflon.

3. Temat numeru wrześniowego wydania „Linux Magazine” jest poświęcony trudnej kwestii bezpieczeństwa sieci i wykrywaniu lukprzy użyciuNetwork Security Tool.

4. "Wielkie rzeczy mają zazwyczaj małe początki" - cytat, który motywuje od lat wielu z nas może być doskonale przypisany temu co zaczęło się 25 sierpnia 1991 roku. Tego dnia nieznany wówczas młody student Linus Torvalds napisał pamiętnego posta na listę dyskusyjną użytkowników Miniksa, w którym ogłosił rozpoczęcie prac nad darmowym (i w zamierzeniu hobbystycznym) systemem uniksowym dla procesorów rodzin i386 i i486. W najśmielszych marzeniach nie spodziewał się, że jego pomysł zdobędzie tak szybko popularność - już niecały miesiąc później ukazała się pierwsza wersja jądra pozwalająca otrzymać działający system operacyjny.

Wtedy jeszcze nie istniała nazwa Linux, a sam Torvalds sugerował nazwę Freax (free + freak + [uni]X). Dopiero kiedy Ari Lemmke, któremu nazwa Freax się niezbyt podobała - udostępnił katalog na serwerze dla źródeł systemu nazwał go Linux. Nazwa ta przyjęła się i zaczęła być ogólnie stosowana przez szybko rosnącą grupę programistów pracujących nad systemem. W połączeniu z projektem GNU powstał system, który śmiało można powiedzieć zmienił historę współczesnego świata - jego wkład w rozwój Internetu (LAMP), urządzeń sieciowych czy też rynku smartfonów (Android) nie pozwalają na wyobrażenie sobie alternatywnej rzeczywistości bez niego.

Z niecierpliwością czekamy co przyniosą kolejne lata największej idei współczesnego świata - niech Linux będzie z Wami! Miłego świętowania! :)

5. Społeczność projektu openSUSE poinformowała o udostępnieniu bezpłatnej, linuksowej platformy systemowej openSUSE Leap 42.3. Wersja społecznościowa systemu SUSE Linux jest teraz jeszcze bardziej zgodna ze wspólnymi elementami dostępnymi w komercyjnej dystrybucji SUSE Linux Enterprise (SLE) 12 Service Pack 3.

Wspólne pakiety obydwu dystrybucji Linuksa (Leap i SLE) to kolejny argument dla doświadczonych użytkowników systemu Linux, administratorów systemów i programistów przemawiający za korzystaniem z najnowszej dystrybucji Linuksa spod znaku zielonego kameleona.