Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Społeczność projektu openSUSE poinformowała o udostępnieniu bezpłatnej, linuksowej platformy systemowej openSUSE Leap 42.3. Wersja społecznościowa systemu SUSE Linux jest teraz jeszcze bardziej zgodna ze wspólnymi elementami dostępnymi w komercyjnej dystrybucji SUSE Linux Enterprise (SLE) 12 Service Pack 3.

Wspólne pakiety obydwu dystrybucji Linuksa (Leap i SLE) to kolejny argument dla doświadczonych użytkowników systemu Linux, administratorów systemów i programistów przemawiający za korzystaniem z najnowszej dystrybucji Linuksa spod znaku zielonego kameleona.

2. W ramach tematu numeru sierpniowego wydanie „Linux Magazine” zaprasza na lekcję historii: kronikę GPL i rewolucji copyleft oraz rozmowę z pionierem Wolnego Oprogramowania,Ebenem Moglenem, doradcą FSF, opodstawach prawnych GPL ipromocji Wolnego Oprogramowania.

3. Najciekawsze materiały lipcowego wydania „Linux Magazine” zawierają analizę tworzenia bardziej czytelnych wyrażeń regularnych z Simple Regex Language, instrukcje zabezpieczania i monitorowania konteneróww środowiskachEnterprise oraz przeglądinterfejsów graficznychdla Systemd.

Na dołączonym DVD znajduje się Debian 9.

4. 6 czerwca miała miejsce pierwsza edycja OSEC Forum 2017 - bezpłatnej konferencji o charakterze technicznym i warsztatowym, zarganizowanej przez firmę OSEC. Przewodnimi tematami wydarzenia były współpraca administratorów i programistów, automatyzacja pracy oraz nowoczesne zarządzanie w IT.

5. Artykuły wiodące czerwcowego wydania „Linux Magazine” opisują przydatne narzędzia: Zim – wieloplatformowe wiki działające na pulpicie, nowy pakiet biurowy OnlyOffice Desktop Editor, rozwiązanie do samoorganizacji Getting Things Gnome i SeaMonkey Internet Suite do lekkiego przeglądania Sieci.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2016

Sponsor Premium JoomlaDay Polska 2016