Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Firma SUSE Polska poinformowała o rozszerzeniu kanału dystrybucyjnego o firmę B2B Sp. z o.o. Jest to odpowiedź na rosnące od lat w tempie dwucyfrowym zapotrzebowanie w Polsce na oprogramowanie SUSE oraz konsekwentne poszerzanie oferty produktowej. Kontrakt dystrybucyjny z B2B obejmuje całe spektrum rozwiązań SUSE oraz Micro Focus, obecnego właściciela marki SUSE.

2. Finał ogólnopolskich Potyczek Młodych Adminów 2016 odbył się w sobotę 4 czerwca 2016 r. w Warszawie.  Po etapie szkolnym i międzyszkolnych do ostatniego etapu konkursu zakwalifikowało się 15-cie dwuosobowych zespołów z Polski i jeden zespół z Pragi czeskiej.

Przez 2,5 godziny zespoły te rozwiązywały trudne, praktyczne zadania w pracowniach komputerowych Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych nr 1 w Warszawie. Trzydziestu dwóch młodych kandydatów na adminów systemów linuksowych zawzięcie walczyło do ostatniej minuty. Na podium stanęły trzy zwycięskie zespoły: Daniel Pławiak i Tomasz Warszawin z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych nr 1 w Warszawie (I miejsce), Piotr Kwiatek i Hubert Mandał z Zespołu Szkół nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Mińsku Mazowieckim (II miejsce) oraz Adam Żmuda i Bartłomiej Szewczyk z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych nr 1 w Warszawie (III miejsce).

3. Artykuł wiodący  czerwcowego wydania „Linux Magazine” na temat edukacyjnych dystrybucji Linuksa omawia systemy Sugar, Uberstudent, Edubuntu, Debian Edu, openSUSE Edu Life i UCS@School, których twórcy odpowiadają na potrzeby nauczycieli. Na dołączonym DVD znajduje się Tails 2.3 zapewniający anonimowość i prywatność w internecie.

Wewnątrz wydania również: monitorowanie systemów przy użyciu Prometheusa, test pięciu narzędzi desktopowych do tworzenia kopii zapasowych: Déjŕ Dup, Back in Time, Sbackup, luckyBackup i Areca Backup, korzystanie z bazy danych SQLite, protokół serwera wyświetlania Wayland, który zastępuje starzejący się protokół graficzny X11, budowanie własnej wyszukiwarki przy użyciu robota webowego Apache Nutch i platformy wyszukiwania Solr, testy narzędzi Term-Highlight 1.8.1, BashBurn 3.1.0, Nikola 7.7.2, Steel 1.1 oraz Ukopp 5.8, analiza przyjaznego dla początkujących systemu do zarządzania konfiguracją oprogramowania Fossil SCM, tworzenie animowanych pokazów slajdów przy użyciu PhotoFilmStripa, wirtualne planetarium Stellarium rozszerzone o nowe obiekty i środowiska, przetwarzanie i organizowanie zdjęć i plików RAW z Corel AfterShot Pro, wyszukiwanie rozmyte w wierszu poleceń z Tre-agrepem oraz inne tematy:  http://linuxmagazine.pl/index.php/issues/148

Wydanie jest na allegro (bezpłatna dostawa):  http://allegro.pl/show_item.php?item=6248067234

e-wydanie „Linux Magazine” 5/2016 na allegro (bez płyty DVD): http://allegro.pl/show_item.php?item=6247977734

4. Artykuły wiodącemajowego wydania „Linux Magazine”, poświęcone Raspberry Pi, omawiają wykorzystanie malinki w roli serwera Minecrafta, serwera chmur osobistych z platformą Cozy, otwartoźródłowego centrum multimedialnego z popularnym Kodi, a nawet miernika poziomu dźwięku; na DVD znajduje się Ubuntu 16.04 Xenial Xerus.

5. Od 25 kwietnia 2016 r. - po roku od wydania Debiana 8 "Jessie", oraz prawie trzech latach od ukazania się wersji Wheezy, regularne wsparcie bezpieczeństwa dla Wheezy zostało zakończone. Od tej pory za poprawki związane z bezpieczeństwem odpowiedzialny będzie zespół długiego wsparcia (LTS). Do zadań zespołu należy rozszerzenie do pięciu lat aktualizacji bezpieczeństwa dla stabilnych wersji Debiana. Wsparcie LTS dla Wheezy zapewnione będzie do 31 maja 2018 roku - czyli do tego czasu warto dokonać migracji na Debiana Jessie.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2014

Srebrny Sponsor JoomlaDay Polska 2014