Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Artykuł wiodący styczniowego wydania „Linux Magazine” opisuje umieszczanie w zdjęciach informacji dotyczących położenia geograficznego za pomocą pary narzędzi do geotagowania obrazów cyfrowych digiKam i GPS Correlate.

Z wydaniem powiększonym ocztery strony rozpoczyna się też nowydział LinuxVoice z pytaniami i odpowiedziami, najciekawszymi projektami i grami,samouczkami i felietonem.

Na dołączonym DVD znajduje się Fedora 25.

2. Artykuły wiodące grudniowego wydania „Linux Magazine”, poświęconego ćwierćwieczu istnienia systemu, to wywiad z twórcą Linuksa, Linusem Torvaldsem, o przyszłości systemu i życiu pozalinuksowymorazprzegląd naprawdęosobliwych dystrybucji.

Na dołączonym DVD znajduje się openSUSE Leap 42.2 – Linux dla wymagających.

3. Zaplanowaliśmy dla Was kolejny BARCAMP - w Warszawie.

Zapraszamy wieczorem 29 listopada 2016 r.

Barcamp - jeśli byłeś już naszym gościem, wiesz dobrze, jeśli będziesz pierwszy raz - warto abyś wiedział, że to kolejne nieformalne spotkanie po pracy dla "głodnych" wiedzy i nowinek. Możesz wysłuchać prelekcji, zadać pytania, poruszyć na forum dręczące Cię kwestie, podyskutować o tym i owym.  Barcamp to także okazja, by zjeść kolację z kolegami po fachu, czy napić się schłodzonego piwa.

4. Po sukcesie spotkania w Krakowie rozpoczynają się zapisy na Sekurak Hacking Party w Poznaniu. Impreza planowana jest na 20 grudnia 2016 r. w godzinach 18:00 – 20:30. Zapisy są wstępne (potrzebne do oszacowania wymagań pojemności sali). Finalne potwierdzenie zapisu ma być przeprowadzone niedługo przed imprezą.

Jak zwykle będą praktyczne prezentacje – w tym ostatni research Michała Bentkowskiego, do tego czasu jest szansa, że na żywo będzie można zobaczyć hackowanie profesjonalnej kamery CCTV (root bez uwierzytelnienia jednym requestem ). Szczegóły agendy niebawem.

Zapraszamy!

5. Ruszają zapisy do drugiej edycji Informatycznego Pucharu Beskidów. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów z całej Polski, którzy uczą się w:

• szkołach podstawowych - zarówno w klasach 1-3, jak i 4-6,
    • gimnazjach
    • szkołach ponadgimnazjalnych.

Ma on na celu promowanie młodych i zdolnych osób, które są pasjonatami informatyki i nowych technologii. Organizatorem zawodów jest Zespół Szkół Technicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Konkurs odbędzie się na przełomie 4 lutego 2017 roku. Zapisy potrwają do 15 stycznia 2017 roku.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2016

Sponsor Premium JoomlaDay Polska 2016