Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Artykuły wiodące grudniowego wydania „Linux Magazine”, poświęconego ćwierćwieczu istnienia systemu, to wywiad z twórcą Linuksa, Linusem Torvaldsem, o przyszłości systemu i życiu pozalinuksowymorazprzegląd naprawdęosobliwych dystrybucji.

Na dołączonym DVD znajduje się openSUSE Leap 42.2 – Linux dla wymagających.

2. Zaplanowaliśmy dla Was kolejny BARCAMP - w Warszawie.

Zapraszamy wieczorem 29 listopada 2016 r.

Barcamp - jeśli byłeś już naszym gościem, wiesz dobrze, jeśli będziesz pierwszy raz - warto abyś wiedział, że to kolejne nieformalne spotkanie po pracy dla "głodnych" wiedzy i nowinek. Możesz wysłuchać prelekcji, zadać pytania, poruszyć na forum dręczące Cię kwestie, podyskutować o tym i owym.  Barcamp to także okazja, by zjeść kolację z kolegami po fachu, czy napić się schłodzonego piwa.

3. Po sukcesie spotkania w Krakowie rozpoczynają się zapisy na Sekurak Hacking Party w Poznaniu. Impreza planowana jest na 20 grudnia 2016 r. w godzinach 18:00 – 20:30. Zapisy są wstępne (potrzebne do oszacowania wymagań pojemności sali). Finalne potwierdzenie zapisu ma być przeprowadzone niedługo przed imprezą.

Jak zwykle będą praktyczne prezentacje – w tym ostatni research Michała Bentkowskiego, do tego czasu jest szansa, że na żywo będzie można zobaczyć hackowanie profesjonalnej kamery CCTV (root bez uwierzytelnienia jednym requestem ). Szczegóły agendy niebawem.

Zapraszamy!

4. Ruszają zapisy do drugiej edycji Informatycznego Pucharu Beskidów. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów z całej Polski, którzy uczą się w:

• szkołach podstawowych - zarówno w klasach 1-3, jak i 4-6,
    • gimnazjach
    • szkołach ponadgimnazjalnych.

Ma on na celu promowanie młodych i zdolnych osób, które są pasjonatami informatyki i nowych technologii. Organizatorem zawodów jest Zespół Szkół Technicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Konkurs odbędzie się na przełomie 4 lutego 2017 roku. Zapisy potrwają do 15 stycznia 2017 roku.

5. Artykuły wiodące listopadowego wydania „Linux Magazine” poświęcone są Sambie i opisują uruchamianie Samby w trybie klastrowym z Cephem i nowe funkcje Samby 4, by ułatwić podjęcie decyzji, czy warto migrować z klasycznej domeny Samby do Samby 4, czy lepiej czy poczekać, oraz analizują przyszłość klasycznego NFS-a.

Na dołączonym DVD znajduje się najpopularniejsze Linux na świecie – Ubuntu w najnowszej wersji 16.10.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2016

Sponsor Premium JoomlaDay Polska 2016