Jesteś tutaj: Strona główna Wydarzenia Linux w Polsce

Linux.pl - WIADOMOŚCI

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń... - WIADOMOŚCI
  1. Microsoft otwarty na inne technologie!
    Wymyśl projekt łączący Technologie Microsoft z innymi Technologiami i zgarniaj nagrody.
    Masz pomysł na projekt, rozpocząłeś nad nim prace, a może skończyłeś już ostatnią linię kodu?
    Jeśli tak to nie zwlekaj! Zarejestruj Swoją Ideę Projektu na Openness Ideas.
    Wygrać mogą zarówno pomysły, projekty w trakcie realizacji jak i projekty zakończone!
    Jak wziąć udział?
    Aby wziąć udział w konkursie wystarczy dodać krótki opis w języku polskim zgłaszanego projektu (do 350 wyrazów), załączyć zdjęcia rozpoczętych prac i/lub link do publicznego repozytorium projektu.
    Do kiedy jest czas?
    Termin nadsyłania projektów to okres dwóch miesięcy, od 19 marca do 19 maja (włącznie). Następnie Społeczność wraz z Komisją Konkursową wyłoni zwycięzców każdej z 3 kategorii do 27 maja.
  2. SUSE udostępnia kGraft
     Przestoje serwerów kosztują, zarówno te planowane, jak i nieplanowane. Instalowanie ważnych poprawek w jądrze oprogramowania systemowego serwerów do tej pory zwykle wymagało restartu maszyny. To już jednak przeszłość. Firma SUSE upubliczniła finalną wersję oprogramowania kGraft, za pomocą którego można aktualizować systemy Linux bez konieczności ich restartowania. W odróżnieniu od innych istniejących na rynku technologii, kGraft nie wymusza zatrzymania jądra systemu - nawet na krótki czas. Znacznie uprości więc życie administratorom systemów, którzy bez przerywania pracy serwerów Linux będą mogli teraz instalować poprawki bezpieczeństwa czy inne ważne aktualizacje systemowe bez zakłócania pracy użytkownikom.
  3. Noc Informatyka^8 - Call for papers
    Najważniejsze szczegóły naszej imprezy zostały ustalone i potwierdzone. 30 maja (piątek) 2014 Czas: Geeków wpuszczamy od 18:00 Miejsce: "Cudowne Lata" - ul. Garncarska 5, Kraków Klimat: Wydaje nam się że podnieśliśmy poprzeczkę Aktualnie otwarte jest "Call for Papers" dla Nocy.  Szukamy chętnych do wygłoszenia prelekcji trwających 30-60 min, oraz "Lightning Talk" trwających 3-10 min. Na wszystkich zainteresowanych czekamy do końca kwietnia. Jak zawsze zapewniamy dobre warunki dla naszych prelegentów i dobrą, przyjazną atmosferę. Wysłuchamy każdej propozycji tematu. Szczegóły na nocinformatyka.pl/program
  4. Kwietniowe wydanie Linux Magazine z Mintem 201403
    Wiodące artykuły kwietniowego wydania Linux Magazine poświęcone są serwowaniu fałszywych sygnatur skanerom sieci, zbieraniu i analizie danych wydajnościowych za pomocą Sara, budowie radia programowego oraz platformom e-commerce, a na DVD znajduje się idealny Mint 201403 "Debian".
  5. X Poznańska Impreza Wolnego Oprogramowania - Call For Papers
    Przygotowania do X edycji Poznańskiej Imprezy Wolnego Oprogramowania trwają. Impreza odbędzie się 17 maja 2014 w Centrum Wykładowo-Konferencyjnym Politechniki Poznańskiej. Ale sukces tegorocznej PIWO zależy od Ciebie. Tak, właśnie Ciebie! Używasz, wdrażasz, lub rozwijasz technologie FLOSS? Chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami lub przedyskutować problem w gronie miłośników otwartego oprogramowania? Uwielbiasz jakąś technologię i chcesz nauczyć innych jak z niej korzystać?