Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. Artykuły wiodące czerwcowego wydania „Linux Magazine” opisują przydatne narzędzia: Zim – wieloplatformowe wiki działające na pulpicie, nowy pakiet biurowy OnlyOffice Desktop Editor, rozwiązanie do samoorganizacji Getting Things Gnome i SeaMonkey Internet Suite do lekkiego przeglądania Sieci.

2. Już 6 czerwca profesjonaliści, managerowie działów IT oraz pasjonaci technologii będą mieli szansę spotkać się w Warszawie podczas OSEC Forum 2017. Jest to pierwsza edycja darmowej konferencji, organizowanej przez firmę OSEC. Przewodnimi tematami wydarzenia będą współpraca administratorów i programistów, automatyzacja pracy oraz nowoczesne zarządzanie w IT. Uczestnicy wydarzenia będą mogli także wziąć udział w symulacji Kinshasa.

3. W ramach swojego nowego Programu Akademickiego firma SUSE otwiera studentom z całego świata drzwi do świata oprogramowania o otwartym kodzie źródłowym (open source). Udostępnia bezpłatnie lub za niewielką opłatą oprogramowanie open source, plan szkoleń, narzędzia i wsparcie, aby pomóc szkołom, uniwersytetom, szpitalom prowadzącym zajęcia dydaktyczne i innym organizacjom akademickim w tworzeniu i używaniu oprogramowania open source oraz organizowaniu zajęć dla studentów w tym zakresie. Program SUSE obejmuje kursy prowadzące do uzyskania certyfikatów zawodowych dla administratorów systemów SUSE Linux (SUSE Linux Certified Administrator - SCA).

4. Miło nam poinformować, że dostępna jest już agenda dwunastej edycji P.I.W.O. Nasi Prelegenci poruszą tematykę bezpieczeństwa systemów informatycznych, opowiedzą o tym, jak wolne oprogramowanie wpływa na nasze codzienne życie i jak może pomóc osobom niepełnosprawnym, zajrzą do fascynującego świata systemów rozproszonych i opowiedzą, jak wolne oprogramowanie wspiera proces wytwarzania software’u.

Zachęcamy gorąco do rejestracji na P.I.W.O. Rejestracja jest całkowicie dobrowolna, ale dzięki niej będziemy z Tobą w kontakcie, a organizacja imprezy będzie dla nas łatwiejsza. Dziękujemy!

5. Już 17 maja w hotelu Marriott w Warszawie odbędzie się 10., jubileuszowa edycja konferencji Open Source Day, największego europejskiego wydarzenia dedykowanego otwartym technologiom. W czasie konferencji na scenie wystąpią m.in. przedstawiciele wiodących globalnych marek technologicznych, którzy opowiedzą o kluczowej roli open source w rozwoju nowoczesnego oprogramowania. W agendzie zaplanowano także warsztaty prowadzone przez ekspertów Linux Polska.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2016

Sponsor Premium JoomlaDay Polska 2016