Jesteś tutaj: Strona główna Wydarzenia Linux w Polsce

Linux.pl - WIADOMOŚCI

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń... - WIADOMOŚCI
  1. SUSE udostępnia kGraft
     Przestoje serwerów kosztują, zarówno te planowane, jak i nieplanowane. Instalowanie ważnych poprawek w jądrze oprogramowania systemowego serwerów do tej pory zwykle wymagało restartu maszyny. To już jednak przeszłość. Firma SUSE upubliczniła finalną wersję oprogramowania kGraft, za pomocą którego można aktualizować systemy Linux bez konieczności ich restartowania. W odróżnieniu od innych istniejących na rynku technologii, kGraft nie wymusza zatrzymania jądra systemu - nawet na krótki czas. Znacznie uprości więc życie administratorom systemów, którzy bez przerywania pracy serwerów Linux będą mogli teraz instalować poprawki bezpieczeństwa czy inne ważne aktualizacje systemowe bez zakłócania pracy użytkownikom.
  2. Noc Informatyka^8 - Call for papers
    Najważniejsze szczegóły naszej imprezy zostały ustalone i potwierdzone. 30 maja (piątek) 2014 Czas: Geeków wpuszczamy od 18:00 Miejsce: "Cudowne Lata" - ul. Garncarska 5, Kraków Klimat: Wydaje nam się że podnieśliśmy poprzeczkę Aktualnie otwarte jest "Call for Papers" dla Nocy.  Szukamy chętnych do wygłoszenia prelekcji trwających 30-60 min, oraz "Lightning Talk" trwających 3-10 min. Na wszystkich zainteresowanych czekamy do końca kwietnia. Jak zawsze zapewniamy dobre warunki dla naszych prelegentów i dobrą, przyjazną atmosferę. Wysłuchamy każdej propozycji tematu. Szczegóły na nocinformatyka.pl/program
  3. Kwietniowe wydanie Linux Magazine z Mintem 201403
    Wiodące artykuły kwietniowego wydania Linux Magazine poświęcone są serwowaniu fałszywych sygnatur skanerom sieci, zbieraniu i analizie danych wydajnościowych za pomocą Sara, budowie radia programowego oraz platformom e-commerce, a na DVD znajduje się idealny Mint 201403 "Debian".
  4. X Poznańska Impreza Wolnego Oprogramowania - Call For Papers
    Przygotowania do X edycji Poznańskiej Imprezy Wolnego Oprogramowania trwają. Impreza odbędzie się 17 maja 2014 w Centrum Wykładowo-Konferencyjnym Politechniki Poznańskiej. Ale sukces tegorocznej PIWO zależy od Ciebie. Tak, właśnie Ciebie! Używasz, wdrażasz, lub rozwijasz technologie FLOSS? Chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami lub przedyskutować problem w gronie miłośników otwartego oprogramowania? Uwielbiasz jakąś technologię i chcesz nauczyć innych jak z niej korzystać?
  5. Nowe e-wydanie "Android User": YouTube dla Androida
    Temat wiodący nowego e-wydania Android User poświęcony jest YouTube, a wśród testowanego sprzętu znalazły się konsola do gier Nvidia Shield – najszybsze obecnie urządzenie z Androidem, oraz pierwszy androidowy projektor Philips PicoPix 3610.