Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. 4 marca 2017 odbył się drugi Informatyczny Puchar Beskidów – zawody jedyne w swoim rodzaju w skali ogólnopolskiej. Do Zespołu Szkół Technicznych i Handlowych w Bielsku-Białej przyjechali uczestnicy z całej Polski, którzy zmagali się o tytułowy puchar w czterech kategoriach konkursowych: programowaniu (szkoły podstawowe i gimnazja), grafice (gimnazja), oraz projekcie informatycznym (szkoła podstawowa, gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalne). Zawody stały na bardzo wysokim poziomie, o czym świadczą wysokie wyniki testów (bardzo trudnych) wiedzy oraz burzliwe obrady każdej z komisji.

2. Artykuły wiodące marcowego wydania „Linux Magazine” są poświęcone budowie systemów NAS – sieciowych pamięci magazynujących (ang. Network-Attached Storage) – z użyciem Raspberry Pi z dystrybucją OpenMediaVault oraz systemu Rockstor Linux.

3. Artykuł wiodący lutowego wydania „Linux Magazine” opisuje, jak przyłączyć się do otwartoźródłowej sieci społecznościowej Diaspora, by zachować kontrolę nad swoimi danymi.

Na dołączonym DVD znajduje się Linux Mint 18.1 Cinnamon.

4. Artykuł wiodący styczniowego wydania „Linux Magazine” opisuje umieszczanie w zdjęciach informacji dotyczących położenia geograficznego za pomocą pary narzędzi do geotagowania obrazów cyfrowych digiKam i GPS Correlate.

Z wydaniem powiększonym ocztery strony rozpoczyna się też nowydział LinuxVoice z pytaniami i odpowiedziami, najciekawszymi projektami i grami,samouczkami i felietonem.

Na dołączonym DVD znajduje się Fedora 25.

5. Artykuły wiodące grudniowego wydania „Linux Magazine”, poświęconego ćwierćwieczu istnienia systemu, to wywiad z twórcą Linuksa, Linusem Torvaldsem, o przyszłości systemu i życiu pozalinuksowymorazprzegląd naprawdęosobliwych dystrybucji.

Na dołączonym DVD znajduje się openSUSE Leap 42.2 – Linux dla wymagających.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2016

Sponsor Premium JoomlaDay Polska 2016