Linux.pl - WIADOMOŚCI

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń... - WIADOMOŚCI
  1. SUSE pozwala zmniejszyć wydatki na serwery o 80 procent
    Warszawa, 9 grudnia 2014 r. - Firma analityczna Forrester Consulting wzięła pod lupę oszczędności wynikające z migracji z serwerów uniksowych na platformę Linux i serwery x86. Wyniki opublikowano w raporcie "Total Economic Impact" przygotowanym na zamówienie dostawcy oprogramowania Linux, firmy SUSE. Liczby w raporcie mówią same za siebie: dokonując migracji z różnorodnych systemów uniksowych na serwery x86 z systemem operacyjnym SUSE Linux Enterprise każdy z czterech klientów korporacyjnych omawianych w raporcie osiągnął przy zakupie serwera oszczędności rzędu średnio 80 procent. Dane do raportu zebrano na podstawie rozmów z klientami SUSE o łącznych przychodach przekraczających 23,4 mln USD, kosztach niemal 15 mln USD i wartości netto ponad 8,4 mln USD.
  2. Projekt OpenPKW - społecznościowy system do obsługi głosowania dla PKW
    W odpowiedzi na ostatnie problemy systemu informatycznego Państwowej Komisji Wyborczej powstaje pierwszy, otwarty, społecznościowy system do obsługi głosowania dla PKW - OpenPKW. OpenPKW powołała grupa społeczników, którzy postanowili stworzyć w pełni działający system do obsługi głosowania w ramach prawnych Rzeczpospolitej Polskiej. Projekt zakłada opracowanie, stworzenie i udostępnienie projektu na licencjach otwartych.
  3. Grudniowe wydanie "Linux Magazine" z czteropakiem Ubuntu 14.10
    Artykuły wiodące grudniowego wydania Linux Magazine poświęcone są nowoczesnym chmurom: konfigurowaniu kontenerów Dockera w chmurze OwnCloud oraz wchodzącej gwieździe chmurowych systemów operacyjnych - CoreOS. DVD zawiera cztery odmiany Ubuntu 14.10 z pulpitami Unity, Gnome, Mate i KDE.
  4. Listopadowe wydanie Linux Magazine z Ubuntu 14.10
    Wiodące artykuły listopadowego wydania Linux Magazine poświęcone są narzędziom do wykrywania włamań: nowemu wydaniu Snorta oraz Suricacie. DVD zawiera najnowsze Ubuntu 14.10.
  5. Nowy Linux 3.17 tworzony z udziałem programistów z krakowskiej Semihalf
    0 0 1 41 247 SEMIHALF 2 1 287 14.0 Normal 0 21 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} W świeżo wydanym jądrze Linux 3.17  znalazły się rozwiązania stworzone w Krakowie. Polscy programiści z firmy Semihalf , odpowiedzialni byli m.in. za dodanie wsparcia dla ARM w ACPI 5.1, stworzenie sterownika do nowego kontrolera sieciowego procesora Armada 375 i kilka innych rozwiązań.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2014

Srebrny Sponsor JoomlaDay Polska 2014