Linux.pl - WIADOMOŚCI

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń... - WIADOMOŚCI
  1. Śródziemie: Cień Mordoru również na Linuksa
    Ta wiadomość z pewnością ucieszy grono graczy spod znaku pingwina : Śródziemie: Cień Mordoru - uznawana w wielu rankingach jako gra roku 2014, ukazała się właśnie w wersji dla Linuksa i Mac ( do kupienia na STEAM ). Oczywiście osoby, które już wcześniej kupiły grę w wersji dla Windows otrzymają kopię dla Linuksa lub Mac bezpłatnie.
  2. Plasma Mobile - KDE dla smartfonów
    Społeczność KDE ogłosiło wydanie Plasma Mobile - wolnej (jak wolność), przyjaznej dla użytkownika, dbającej o prywatność  oraz konfigurowalnej platformy dla urządzeń mobilnych. Plasma Mobile jest Wolnym Oprogramowaniem, które obecnie jest już rozwijana na działającym prototypie pozwalającym na korzystanie z podstawowych funkcji smartfona. Głównym celem Plasma Mobile jest danie użytkownikowi pełnej obsługi urządzenia i zostały zaprojektowany tak aby wspierać wszystkie rodzaje aplikacji. Natywne aplikacje są tworzone przy użyciu Qt, jednakże również będą wspierane napisane w GTK, dla Androida, Ubuntu Touch oraz wiele innych - o ile pozwoli na to licencja oraz poziom techniczny aplikacji. Projekt rozwijany jest na wolnych licencjach GPL i LGPL - zgodnie z polityką KDE .
  3. Service Pack 4 dla SUSE Linux Enterprise 11 jest już dostępny
    Warszawa, 28 lipca 2015 r. - Firma SUSE udostępniła  Service Pack 4 dla systemu operacyjnego SUSE Linux Enterprise 11 ( www.suse.com/promo/sle11sp4.html ). Wprowadzone usprawnienia pozwolą na wykorzystanie w pełni mocy przetwarzania oraz innowacyjnych funkcji najnowocześniejszego sprzętu. Oprócz tego wprowadzone w SP4 usprawnienia skalowalności ułatwią obsługę przez SUSE Linux Enterprise 11 najbardziej wymagających obciążeń, takich jak bazy danych przetwarzane w pamięci.
  4. Sekurak/Offline - bezpłatny magazyn o bezpieczeństwie IT
    Redakcja sekuraka wydała w lipcu tego roku pierwszy numer magazynu Sekurak/Offline . Dotyczy on w całości bezpieczeństwa aplikacj webowych. W zinie znajdziemy zarówno teksty podstawowe (podatności SQLi/XSS/CSRF czy mechanizmy HSTS/CSP), jak i bardziej zaawansowane (np. opis problemu klasy Object Injection w Zend Framework).
  5. Lipcowe wydanie Linux Magazine z Megapakiem Ubuntu
    Wiodące artykuły lipcowego wydania "Linux Magazine" poświęcone są zagadnieniom współpracy między systemami - opisują sposoby integracji Linuksa z Androidem, otwierania na Linuksie aplikacji Windows przy użyciu CrossOvera 14 lub Play On Linuksa, a DVD zawiera cztery pełne wersje dystrybucji Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu i Xubuntu 15.04.

Złoty Sponsor JoomlaDay Polska 2014

Srebrny Sponsor JoomlaDay Polska 2014