Jesteś tutaj: Strona główna Wspieranie fundacji Przekaż darowiznę

Przekaż darowiznę

Najcenniejsze są nawet niewielkie sumy, ale wpłacane regularnie, np. co miesiąc. Będziemy jednak wdzięczni za każdą, także jednorazowe wpłaty.

Co to jest darowizna?

Darowizna jest to bezpłatne świadczenie darczyńcy na rzecz obdarowanego kosztem swego majątku (art. 888 kc). Oznacza to, że ktoś przekazuje na rzecz osoby fizycznej lub prawnej środki finansowe albo rzeczy, w zamian nie otrzymując żadnej korzyści majątkowej. Nie wyklucza otrzymania korzyści niemajątkowej np. podziękowań, członkostwa honorowego w organizacji itp.

Czy można przekazać Fundacji jako darowiznę rzeczy?

Tak. Ponieważ jednak wymaga to oceny przydatności rzeczy dla Fundacji i podpisania umowy o przekazaniu darowizny, prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

Czy można darowiznę odliczyć od podatku?

Tak. Kto obdarowuje organizację może, pod pewnymi warunkami, kwotę darowizny odliczyć od podstawy opodatkowania. Warunki są następujące:

• wysokość odliczenia nie może przekroczyć:
    • 6% rocznego dochodu w przypadku osób fizycznych (dotyczy to także osób prowadzących działalność gospodarczą z wyjątkiem tych, które płacą podatek liniowy, chyba że osiągają jeszcze dochód z innego tytułu),
    • 10% rocznego dochodu w przypadku osób prawnych (spółki kapitałowe, organizacje pozarządowe itp.),
  • środki pieniężne muszą być przekazane za pomocą przelewu bankowego na cele statutowe Fundacji,
  • przekazanie środków musi być potwierdzone bankowym dowodem wpłaty.

Na mocy obowiązujących ustaw wszystkie darowizny na rzecz Fundacji PCJ Otwarte Źródła podlegają opisanemu powyżej odliczeniu od podatku.

Czy można dokonać wpłaty z zagranicy?

Tak. Jeżeli wpłata na konto Fundacji będzie dokonywana poza terytorium RP, albo z terytorium RP, ale w obcej walucie, bank będzie wymagał od Państwa podania poniższych dodatkowych danych identyfikacyjnych:

• dokładny adres: Fundacja PCJ Otwarte Źródła, os. Budowlanych 6/61, 97-400 Bełchatów
  • nazwa banku: Meritum Bank ICB S.A.
  • IBAN: PL 11 13 00 0000 2076 7149 6353 0001
  • BIC (SWIFT): BWEUPLPW

Czy można przekazać darowiznę w obcej walucie?

Tak. Bank będzie w takim przypadku wymagał od Państwa podania dodatkowych danych identyfikacyjnych, jak w przypadku wpłaty z konta za granicą.

Czy Fundacji można przekazać 1% odpisu z podatku?

Nie. 1% podatku można przekazywać organizacjom, które uzyskały status organizacji pożytku publicznego. Fundacja PCJ Otwarte Źródła będzie mogła się ubiegać o status OPP dopiero w 2014 roku.