Głównym celem projektu jest wspólne wzbogacanie polskiej elektronicznej dokumentacji Joomla! - tłumaczenie dokumentacji oficjalnej, materiałów wydanych na licencji JEDL oraz tworzenie własnych oryginalnych materiałów, artykułów i poradników.

Projekt został uruchomiony 18 kwietnia 2009 roku w subdomenie www.wiki.joomla.pl.

W projekcie może uczestniczyć każdy użytkownik Joomla! nie tylko jako beneficjent, czytelnik, ale także jako autor lub tłumacz dokumentacji. W projekcie wykorzystano oprogramowanie http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki, które umożliwia współtworzenie stron przez ich użytkowników – każdy może dowolnie zakładać nowe strony i zmieniać (uzupełniać i redagować) treść stron już istniejących.

W dniu startu w Bibliotece udostępniono ponad 500 artykułów, w tym m.in.

• poradnik dla zupełnych nowicjuszy,
  • kompletną pomoc podręczną dla Joomla 1.5 (ekrany pomocy),
  • bogaty zestaw materiałów nt. bezpieczeństwa Joomla!,
  • materiały o projektowaniu szablonów dla Joomla 1.5.

Wszystkie materiały umieszczane w Bibliotece publikowane są na warunkach Licencji Elektronicznej Dokumentacji Joomla!, która  gwarantuje autorom i tłumaczom zachowanie praw autorskich do ich opracowań, a użytkownikom prawo wzbogacania, rozwijania, poprawiania, uzupełniania.

O wiki

Autorem koncepcji wiki i samej nazwy jest Ward Cunningham, który w 1995 roku stworzył pierwsze wiki: WikiWikiWeb. Nazwa pochodzi od hawajskiego wyrażenia wiki wiki, które oznacza bardzo szybko, w domyśle bardzo szybko tworzona strona - tak tłumaczy etymologię tego słowa Ward Cunningham. (cytat za Wiki)
Niektórzy traktują słowo wiki jako akronim angielskiego zwrotu What I Know Is, co ma oznaczać wnoszenie przez użytkowników wkładu wiedzy, jej archiwizowanie i możliwość dzielenia się nią z innymi. (cytat za Wiki)