JoomlaDay to organizowane na całym świecie doroczne krajowe, regionalne i lokalne konferencje programistów, projektantów, administratorów, użytkowników i wszystkich zainteresowanych projektami CMS Joomla! i Joomla!Platform.

Celem JoomlaDay jest stworzenie uczestnikom możliwości pogłębiania znajomości Joomla!, wymiany informacji i doświadczeń, a firmom stworzenie platformy dla prezentacji i promocji swojego biznesu oraz usług, produktów i rozwiązań oferowanych dla Joomla!.

Konferencje sponsorowane są przez znane na całym świecie firmy (m.in. GavickPro, Joomla Monster, OpenSourceMatters czy Microsoft).

Dla kogo JoomlaDay

Dla firm: w trakcie „Business Day” (dnia biznesu) odwiedzający przedsiębiorcy mają niepowtarzalną okazję dowiedzieć się , jak budować i rozwijać biznes oparty o Joomla! oraz jak używać CMS Joomla! i Joomla!Platform, aby wydobyć wszystkie drzemiące w nich możliwości. Liczne dyskusje i prezentacje pokazują, jak wiele pieniędzy można zaoszczędzić dzięki Joomla!, a nawiązane w trakcie spotkań kontakty na pewno zaowocują przy rozwijaniu swoich biznesów.

Dla społeczności: uczestnicy „Community Day” (dnia społeczności) poznają tajniki i dobre praktyki projektowania witryn w oparciu o Joomla!, a także plany rozwoju Joomla! „z pierwszej ręki" - od liderów projektu oraz twórców popularnych rozwiązań dla Joomla!. W dniu społeczności prezentacje i dyskusje poświęcone są różnym aspektom stosowania Joomla! - budowaniu i zarządzania witryną, bezpieczeństwu, optymalizacji, programowaniu własnych rozszerzeń i wykorzystaniu nowoczesnych technologii internetowych. Na pewno nie braknie też czasu na rozmowy o problemach polskiej społeczności.